Изложба, посветена на добросъседството между България и Република Северна Македония

...
 Изложба, посветена на добросъседството между България и Република Северна Македония
Коментари Харесай

Младежи от България и РС Македония призовават за единство с изложба в Народното събрание

 Изложба, отдадена на добросъседството сред България и Република Северна Македония бе открита през днешния ден в Народното събрание. Експозицията носи заглавието “От двете страни на границата ”  е част от новата социално-информационна акция на Фондация Българска Памет, а създатели на рисунките са деца от двете страни.

 

Чрез рисунките си младежите демонстрират своя взор към това какви би трябвало да бъдат връзките сред двете приятелски страни.

 

‘Моята рисунка демонстрира две ръце със знамената на България и Македония, които се съединяват във формата на сърце.Това въплъщава съединението и любовта на двете славянски страните една към друга. Децата, които си играят вътре в сърцето демонстрира, че макар границата, която ни разделя - ние можем да бъдем другари ”, споделя Магдалена от България.

 

Ана Полизовска от районен съд Македония показа, че е пресъздала в своята картина дружбата сред младежи на друга възраст, пол и народност, с цел да покаже, че сред предразсъдъците, въпреки всичко стои другарство и то е доста значимо.

 

За да презентира изложбата на младежите, специфичен посетител бе и доктор Милен Врабевски,  основател и ръководител на Фондация Българска Памет. Бизнесменът финансира 5 дневния престой на децата в гр. Копривщица и София и за следващ път е хазаин на среща сред младежи от двете страни на границата в България.

 

“Щастлив съм, че имам опция да ви показва тези прелестни младежи, тъй като те въплъщават моделът на работа на Фондация Българска Памет към този момент 16г. - умни, будни деца от двете страни на границата, с общи фантазии,интереси и любознание към света.На нашите събития следя по какъв начин поддържат връзка, по какъв начин се забавляват дружно, учат дружно и основават другарства -това е скъпо и си давам сметка, че всяка инвестиция си коства, когато е изгода на такива чудесни деца. Те ни дават един доста прегледен урок по дипломация ”, показа доктор Врабевски пред гостите на изложбата.

 

 А ето какво мислят младите художници: 

 

Моята рисунка демонстрира две ръце със знамената на България и Македония, които се съединяват във формата на сърце.Това въплъщава съединението и любовта на двете славянски страните една към друга. Децата, които си играят вътре в сърцето демонстрира, че макар границата, която ни разделя - ние можем да бъдем другари. 

 Magdalena Petelova

 

Двете страни са едно цяло и това може да се открие в традициите, езика, културата, националната музика. Точно това е изобразено на моята картина. Каквото и да се случи те постоянно ще бъдат дружно.

 Златка Катранджиева

 

Моята рисунка съставлява дружба сред младежи на друга възраст, пол и народност. Избрах по този начин да покажа, че сред редразсъдъците, въпреки всичко стои другарство и то е доста значимо.

Ана Полизовска

 

Замисълът на моята рисунка бе да изразя мира посредством две ръце, които показват братството и дружбата сред страните, без разлика в мястото, на което живеем.

 Валерија Костовска

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР